Cum se transformă ochii renilor în timpul iernii: ce arată un nou studiu

de: Ozana Mazilu
04 07. 2022

Renii sunt cunoscuți în întreaga lume pentru ochii lor întunecați și expresivi, coarnele maiestuoase și asocierea magică cu Moș Crăciun. Dar renii sunt mai speciali decât ai fi crezut.

Renul arctic, la fel ca principalul său prădător, lupul, este incredibil de bine adaptat la mediul înzăpezit, unde condițiile de iarnă pot vedea temperaturile scăzând până la -50°C și niveluri scăzute de lumină naturală. Renii au un al doilea strat de blană și copite largi în formă de semilună care îi mențin stabili și le permit să sape în zăpadă. Și, după cum arată un nou studiu, ochii lor suferă schimbări fizice pe măsură ce anotimpurile se schimbă, ceea ce le permite să vadă clar în amurgul lung de iarnă.

Miezul iernii în Arctica este fie întuneric, fie amurg, când soarele este sub orizont, toată ziua. Renii trebuie să-și găsească și să-și descopere hrana de iarnă, lichenul, periând pământul acoperit de zăpadă cu copitele, coarnele și boturile lor. Lichenii sunt abundenți în Arctica – o sursă ideală de hrană pe care renii o pot găsi oriunde ar merge.

Renii se hrănesc în amurg când lupii vânează. Cu toate acestea, amurgul are o proprietate unică care îl deosebește de zi sau de noapte.

Ochii renilor sunt adaptați la condițiile polare

Acest lucru se datorează faptului că, luminat de un soare sub orizont, stratul de ozon al Pământului acționează ca un filtru care se întinde pe cer, care în amurg absoarbe aproape toată lumina, cu excepția luminii albastre. Lumina soarelui parcurge o distanță mai mare prin atmosferă, trecând orizontal prin stratul de ozon. Acest ozon albastru este diferit de albastrul clar al cerului în timpul zilei, care este cauzat de împrăștierea luminii solare de către moleculele de aer. Avem tendința de a nu-l observa, deoarece ochii noștri se adaptează la culoarea care se schimbă lent. Pe măsură ce se apropie întunericul, vederea noastră trece de la a ne baza pe receptorii conici, care ne oferă viziunea colorată. Iarna, amurgul poate dura mai mult de o treime din zi în habitatele polare.

Lupii și renii își îmbunătățesc sensibilitatea la amurgul arctic cu o „oglindă” în spatele retinei. Când lumina intră în ochi și trece prin retină, nu este detectată și absorbită de neuroni specializați numiți fotoreceptori. În schimb, oglinda o reflectă înapoi prin retină pentru a doua oară, când va fi detectată mai multă lumină. Renii văd o imagine mai strălucitoare, dar puțin mai neclară, deoarece oglinda împrăștie puțină lumină în lateral, un pic ca un pahar aburit.

Acesta este un avantaj în lumina slabă, deoarece animalul se bazează mai mult pe contrastul vizual și mișcare, decât pe claritatea vizuală. Oglinda, numită tapetum lucidum (covor strălucitor), a evoluat independent la multe animale. Excepții importante includ oamenii și răpitorii, care au nevoie de imagini clare.